Raskeuze
Inleiding
De eerste onderverdeling bij duiven is die tussen wilde en tamme duiven. De wilde duiven of oorspronkelijke duiven worden weer onderverdeeld in meer dan 300 soorten. Twee wilde soorten die in onze streek voorkomen zijn de houtduif en de tortelduif. In dit verband beperken we ons verder tot de tamme duiven.
De tamme duiven zijn volgens de meeste wetenschappers ontstaan uit één en dezelfde wilde voorvader: de rotsduif (het geslacht Columba livia). Uit die ene voorvader is een enorme verscheidenheid aan rassen ontstaan. De honderden rassen, met per ras diverse variaties, zijn gekweekt op: grootte, kleur, tekening, vorm van de veren, lichaamsbouw, gedrag, oriëntatievermogen en vlieggedrag.



Sierduiven
Sier- of showduiven worden gekweekt op uiterlijk. Voor elk sierduivenras is in een rasstandaard beschreven welk type, vorm en kleur gewenst is. De sierduivenliefhebber pronkt met zijn mooiste dieren op tentoonstellingen. Hoe meer de uiterlijke kenmerken van het dier de standaard van het ras benadert des te hoger zal de keurmeester van de tentoonstelling het dier beoordelen. De sierduivenrassen worden vanwege verschillen in uiterlijke kenmerken onderverdeeld in 10 rassengroepen. Omdat sierduiven gekweekt en geselecteerd worden op uiterlijk, hebben deze duiven het vroegere vliegvermogen verloren. Vanwege het slechte vlieg- en oriëntatievermogen worden sierduiven in volières gehouden en krijgen geen vrije uitvlucht. Jarenlang zijn tentoonstellingsduiven bij veel duivenliefhebbers in trek geweest, maar vanaf ongeveer 1990 vinden steeds meer liefhebbers het laten vliegen van hun vogels weer aantrekkelijk.
Vleesduiven
Vleesduiven zijn altijd zware duivenrassen die worden gekweekt voor het vlees. In Nederland is het eten van duivenvlees in onbruik geraakt, maar in veel landen is duivenvlees een delicatesse.
Sport-, prestatie- of vliegduiven
In de hobby duivensport zijn er diverse mogelijkheden om plezier te beleven aan sport- of prestatieduiven. Voor een grote groep liefhebbers van sportduiven betekent het houden van duiven deelnemen aan wedstrijden, maar er zijn ook liefhebbers van sportduiven die niet kiezen voor de wedstrijdsport. Deze liefhebbers hebben zich verenigd in de VDS. Verder kunnen sportduiven onderverdeeld worden naar vliegstijl in: snelheidsduiven (postduiven), hoogvliegers, rollers, tuimelaars, langduurvliegduiven, duikvluchtduiven, ringslagers etc. Elke groep kent weer een verdere onderverdeling met een aantal rassen met ieder een eigen vliegstijl. Bij de groep van hoogvliegers zijn er rassen die zeer energiek en kort vliegen en andere die een rustiger vliegstijl hebben en lang in de hoogste regionen vliegen.





Wegwijzer voor het uitzoeken van een duivenras



5. Voor het houden van wedstrijden met duiven zijn er vele mogelijkheden, wij noemen er enkele:
a) Vliegen met hoogvliegers. Voor deze sport worden o.a. de Weense, Boedapester, Hongaarse, Danziger hoogvliegers en Stralsunders gebruikt. De DHC (Deutsche Hochflug Club) organiseert hoogvliegwedstrijden.
b) Vliegen, met de bedoeling dat 3 duiven zo lang mogelijk in de lucht blijven, wordt gedaan met tipplers. Bij dit ras zijn vliegtijden van 15 uur en langer mogelijk. Het wereldrecord staat momenteel zelfs op ruim 20 uur. De belangen van deze sport worden vertegenwoordigd door de NVC (Nederlandse Vliegtippler Club).
c) Vliegen met duiven die tuimelen of rollen, zoals bijvoorbeeld het geval is bij Birmingham-, Oosterse en Mardinrollers en daarbij zoveel mogelijk punten verzamelen, is ook mogelijk. De vereniging die deze sport behartigd is de VCN (Vliegroller Club Nederland).
d) Vliegen met Birminghamrollers en het houden van zogenaamde kitvliegwedstrijden met 20 duiven. De vereniging die deze sport vertegenwoordigd is de BRC (Nederlandse Birmingham Roller Club).
e) Tenslotte het vliegen met zogenaamde ringslagers. Bij deze tak van duivensport is het de bedoeling dat de doffer onder luid vleugel geklap zoveel mogelijk rondjes om zijn duivin heen vliegt. De belangen van deze sport worden behartigd door de Nederlandse Speciaalclub voor Ringslagers, de Smijter en het Speelderken.
