Door: Jos Ankone

Op 22 oktober jl. hield de VDS haar jaarlijkse hokbezoek. Dit keer waren wij uitgenodigd bij Pieter Jansma in Oosterstreek en bij de familie Verkolf in Wijster.

Rond een uur of 10 werden wij ontvangen door Pieter op Fries gebak en koffie. In de hokken zagen wij cumulets en tipplers. Ook stond er een kooi met een drietal cumulets die te bewonderen waren. Pieter gaf uitgebreid uitleg over het ras. Tevens had Pieter een aantal kooien klaargezet waar men duiven te koop kon aanbieden. Vervolgens werd er een koppel cumulets en tipplers losgelaten. Een aantal ging er al snel de hoogte in. De latere jongen waren nog te onervaren om in een team te vliegen. Pieter gaf ook nog tekst en uitleg over zijn gehouden kippenras: het Friese hoen in de kleurslag zilverpel. Vervolgens ging de hele groep naar een buurtgenoot van Pieter die ook een kippenras hield. Pieter werd door de voorzitter bedankt met een bierpakket.

Inmiddels werd het tijd om naar het volgende adres te gaan en wel naar Wijster waar Kees en Marleen een prachtige woonboerderij bezitten. Aldaar aangekomen liet Kees ons zijn landerijen bezichtigen. Er liepen schapen en paarden. In een grote vijver plonsden zijn drie honden in het water. Door de droogte van afgelopen zomer was het waterpeil behoorlijk gezakt. Teruggekomen bij de boerderij gingen wij de stal in waar zijn Neurenberger bagadetten zaten. Heel veel duiven maar ook heel veel ruimte. Kees vertelde uitvoerig over zijn hobby en vele onderwerpen over gezondheid, kweken en voeren kwamen aan bod. In de nok van de deel zaten openingen van waaruit vinkduiven in de kleurslag goud-blauwvleugel uitvlogen. Deze duiven vlogen het hele jaar buiten. De natuurlijke selectie werd geregeld door een havik. In de deel hingen veel mooie schilderijen en stonden duivenbeeldjes, een hobby van Marleen. Alles was in perfectie gemaakt.

Onze voorzitter Wim Rodenburg had gezorgd dat er broodjes met kroketten kwamen. Onder het eten werden wij vermaakt door Kees die het ene mooie verhaal na het andere vertelde. De voorzitter bedankte Marleen en Kees met een bos bloemen en een bierpakket.

Als laatste adres vertrokken wij naar Westerbork waar een hele mooie duiventoren stond in een park. Ook daar huisden vinkduiven van Kees die het hele jaar buiten vlogen. Wij mochten ook binnen kijken in de toren die te bereiken was met een ladder.

Helaas kwam aan deze dag een einde en was het tijd om huiswaarts te keren. Pieter, Kees en Marleen bedankt voor jullie gastvrijheid.