Door: Wim Rodenburg

Op een stralende herfstdag waren er 21 duivenliefhebbers aanwezig voor het bezoeken van vier duivenliefhebbers. De start van de dag was om 9.30 uur bij de Haagse duivenwinkel ‘De Zwarte Vogel’. Voor de duivenliefhebbers altijd interessant om hier even rond te kijken.

Het hoogtepunt van de dag was natuurlijk het bezoeken van de duivenliefhebbers met de Spaanse duivenrassen. Het initiatief om Spaanse rassen te bezoeken was van Sijmen van Mourik. Jammer dat Sijmen door privéomstandigheden niet aanwezig kon zijn. Simon Visser heeft in overleg met Jos Ankone de organisatie van deze dag op zich genomen. Dat heeft hij dan ook voortreffelijk gedaan, namens alle deelnemers onze hartelijke dank hiervoor.

Als eerste waren wij bij Bas Mullekes; verrast waren de bezoekers toen zij bij Bas de tuin inliepen. Er was geen duivenhok te zien. Echter. nadat je over een slingerpad in de 75 meter diepe tuin was gelopen, kwam je bij een duivenpaleis aan. Er was voldoende ruimte voor de bezoekers en Bas kon veel vertellen over de verschillende Spaanse rassen die hij op zijn hokken heeft.

Het was voor mij een gewaarwording, hoe deze duiven worden gehouden. Allemaal apart in individuele hokjes. Het zijn zéér aanhankelijke dieren. Bas heeft ook een Haagse til, waarin de oude Haagse tilduivensport kan worden beoefend. Dat werd dan ook door Bas gedemonstreerd. Wij hebben de duiven bewonderd in de hokken en later op de ochtend in de lucht.

De buurman van Bas, Marcel Fehling was helaas door ziekte niet aanwezig. Bas heeft ons ook zijn kolonie duiven laten zien. Het was een gezellig samenzijn in de zon, voor de prachtige zelf gebouwde hokken van Bas.

Organisator Simon heeft er voor gezorgd dat wij een uitstekende lunch kregen aangeboden. Na de lunch zijn wij opgedeeld in twee groepen en naar Overveen vertrokken. Als eerste naar Theo Itterson, een bloemenkweker te Overveen.

In een grote hal werden wij bij aankomst verrast door een aantal opgestelde tentoonstellingskooien met daarin gaditano’s. In de grote bloemenkas heeft Theo een verdiepingsvloer gemaakt. Daar heeft hij zijn hokken ingebouwd. Ook hier weer alle duiven apart in hokjes ondergebracht.

Vol passie vertelde Theo over zijn duiven en liet ons de diverse hokken zien. Op het dak van de kas is een bijzondere uitvliegopening gebouwd. Theo heeft, naast het kweken van zijn bloemen, ook nog tijd voor zijn passie; het kweken van de prachtige gadatino’s.

Als vierde liefhebber waren wij op bezoek bij Marco van den Burg. Ook een liefhebber met gaditano’s. Marco is wat kleiner behuisd en heeft zijn hobby daarop aangepast. Ook hier zijn de duiven ondergebracht in individuele hokjes. Het geheel zag er zéér verzorgd uit.

Het is voor Marco een uitdaging om de Gadatino te kweken, zoals dit in de standaard is omschreven. Een bijzonderheid is dat Marco dat doet zonder voedsterduiven. Hij selecteert er op dat de duiven hun eigen jongen groot kunnen brengen. Zonder spiekbriefje wist hij ons te vertellen, hoe de afstamming van zijn duiven in elkaar stak. Een raskweker.

Alle aanwezigen kunnen terugkijken op een fantastische duiven dag, met grote dank aan Simon Visser, Bas Mullekes, Theo Itterson en Marco van den Burg.